Anotace přednášek

David Lynch  Duna ?  David Lynch  Duna !

O dodnes kontraverzním zpracování kultovní románové epopeje. Od pohrdání k obdivu

Věda vs sci-fi seriály (SG, ST, SW)

Hyperpohony, fazery, štíty, hibernace… to jsou pojmy známé každému fandovi vesmírných sci-fi seriálů, které ve svém názvu obvykle obsahují slovíčko “star”. Jak se však na skoky mezi hvězdnými systémy, neprostupné štíty lodí či 600 let spící kolonisty dívá věda a současný stav lidské techniky? To vám přednese Vědátor z pohledu fyzika a popularizátora

25 let Matrixu
Film Matrix se po své premiéře v roce 1999 stal kultem, dostal několik komiksů, pokračování, animáků, videoher a stal se komplexním světem. A také se první film v průběhu těch let měnil a přizpůsoboval publiku. V přednášce se podíváme na rozdíly mezi jeho verzemi, na vývoj příběhu i představíme několik revolučních teorií o filmech i postavách v nich.

Vetřelec Giger

Život a doba slavného kontroverzního výtvarníka, který celý život marně zápasil s americkými filmaři o své šokující sny.

Cesta slepých ptáků slaví 60 let

Od chvíle, kdy nestor české sci-fi literatury Ludvík Souček napsal jedno ze svých stěžejních děl, uplynulo už 60 let. Během té doby se změnila spousta věcí, od našeho náhledu na vesmír a jiné vědecké objevy po společenské uspořádání. Co ty roky daly a vzaly této klasice české sci-fi? Na to se pojďme společně podívat. Cesta slepých ptáků slaví 60 let.

Od loutek po animatronické modely

Loutky máme spojené s různými pořady pro děti, ale toto není pravidlo. Loutky byly použity i ve filmech pro mnohem starší publikum, a to jak fantasy, tak i sci-fi, nebo horor. A s postupným rozvojem technologií se rozšiřovaly i možnosti takovýchto modelů.

Monstrum versus predátor
Jak poznáte zvíře od monstra? Nezáleží na vzhledu ani vzrůstu. Ani na tom, zda jde o tvora fiktivního či reálně žijícího. Poznáte je podle toho, co dělají! Zvířata totiž nejsou pouhé stroje na zabíjení, mají svoji logiku a nechovají se jako idioti. Takových uvěřitelných zvířat ve fikci bohužel moc nenajdeme – a v přednášce si povíme, proč je to strašná škoda!

My a Sexmise – 40 let poté

Před 40 lety se na plátnech kin objevila Sexmise, po znamenitém Vabanku další film Juliusza Machulskiego. V těch dobách to pro nás byla především satira na tehdy panující společenský řád. Také to byl první domácí – prvoplánově fantastický – film, který byl oceňován v tzv. mainstreamu. Rychle se stal kultem, dialogy z něj byly přijaty do hovorového jazyka (a zůstaly tam dodnes, i když mládež, která je používá, už ani nezná jejich původ).

Současně začaly jisté skupiny považovat Sexmisi za dílo antifeministické. Śląski Klub Fantastyki naopak udělil Juliuszowi Machulskiemu první cenu ŚLAKFA v kategorii autor roku.

Dnes, po letech, kdy jsme starší i my, i samo dílo, stojí za to připomenout i nezapomenutelné scény, jakož i zapamatované dojmy a zajímavosti. Přesvědčme se, zda nás film stále rozesmává, a zda si stále pamatujeme kontext…